Wat is een APK keuring

Wat zijn de APK keuringseisen en hoe bereid ik mijn auto daarop voor?

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een Europees wettelijk verplichte keuring om de verkeersveiligheid te bevorderen en het milieu te beschermen. In Nederland worden de keuringseisen opgesteld door de RDW. De APK keuring stelt onder andere eisen aan de veiligheid van de auto, carrosserie, banden, remmen, verlichting, etc.

De APK is een momentopname en geeft een beeld van de technische staat van uw auto op het moment van de keuring. Een geldige APK is dus geen garantie dat u de rest van het jaar veilig met de auto kunt blijven doorrijden. Naast de verplichte keuring heeft uw auto namelijk ook tijdig controle, service en onderhoud nodig.

Waar wordt op gecontroleerd tijdens een APK keuring?

Tijdens de APK keuring wordt uw auto beoordeeld op de volgende punten:

Verkeersveiligheid (remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie),
Milieu (uitstoot van uitlaatgassen),
Registratie (de kilometerstand, het voertuigbewijs, identificatienummer en de gebruikte brandstof).

Bekijk hier alle keuringseisen en tips.

Wijzigingen APK wetgeving 2018

Per 20 mei 2018 zijn er een aantal wijzigingen in de APK wetgeving doorgevoerd:

Controle op overmatige lekkage van vloeistoffen (uitgezonderd water)
De werking van controlesystemen voor airbags, gordelspanners, bandenspanning (TPMS), elektronische stuurbekrachtiging (remsystemen en stabiliteit) en antiblokkeersystemen. Bij auto’s met een kentekendatum vanaf 2018 betekent dit dat het voertuig wordt afgekeurd als bijvoorbeeld een controlelampje voor de airbag blijft branden. Auto’s met een kentekendatum tot en met 31 december 2017 krijgen een reparatieadvies op het keuringsrapport.

Wat moet ik meenemen naar een keuring?

Officieel alleen uw auto. Het belangrijkste identificatiemiddel is het chassisnummer in combinatie met de kentekenplaat. Het is dus niet meer nodig om het kentekenbewijs/kentekencard mee te brengen.

Om de APK te mogen uitvoeren voor auto’s met een bijzonder kenteken (CD, CDJ of de lettergroep BN, GN en twee groepen van twee cijfers) moet het kentekenbewijs/kentekencard wel aanwezig.

Hoe bereid ik mijn auto voor op een keuring?

Een auto kan op verschillende punten worden afgekeurd. U kunt deze punten voorafgaande aan de keuring zelf nalopen zodat u niet voor verrassingen komt te staan:

Verlichting
Werkt alle verlichting goed? Controleer ook uw kentekenverlichting. Bij sommige auto’s kunt u zelf de lampen vervangen.

Banden
Zijn uw banden nog op spanning en zit er voldoende profiel op? Het advies is om regelmatig uw bandenspanning te controleren. Zo voorkomt u onveilige situaties en slijtage aan de banden. Nieuwe banden nodig? Wij kunnen u aan de juiste band helpen tegen zeer voordelige prijzen.

Ruitenwissers
Trekken uw ruitenwissers strepen, dan moeten deze vervangen worden. Dit kunt u zelf doen of door ons laten doen als onderdeel van uw reguliere onderhoud.

Vloeistoffen
Heeft uw auto genoeg koel- en ruitenwisservloeistof? Controleer ook meteen het oliepeil.

Heeft u geen tijd of de (technische) kennis niet om deze punten zelf te controleren? Geen punt, wij helpen u graag!

APK keuringsrapport kwijt: wat nu?

Als u het APK-keuringsrapport kwijtgeraakt bent, dan kunt u bij de RDW of bij ons een kopie aanvragen voor €16. U krijgt de kopie direct mee. Vergeet niet het originele kentekenbewijs mee te brengen!