APK vragen

Alles over uw APK

Alle APK vragen en antwoorden op een rij. Lees hier alles over de APK keuring. Wat is de APK nou precies en waartoe dient deze keuring? Wat zijn de kosten van een APK keuring? Wat moet ik doen als mijn APK is verlopen? Het antwoord op al deze vragen leest u hieronder.

Wat is een APK?

Wat is een APK keuring precies? Welke eisen worden er gesteld voor deze keuring? Wie is bevoegd om de keuring uit te voeren?

Wanneer auto APK laten keuren?

Wanneer moet mijn auto naar de APK? Hoe vaak moet een auto gekeurd worden?

Waar laat ik mijn auto APK keuren?

Kan ik mijn auto bij elke garage laten keuren? Wat betekend RDW-erkend?

Wat kost een APK keuring?

Hoe duur is het om mijn auto te laten keuren? Zitten er nog andere kosten vast aan een APK? Kan ik de APK combineren met onderhoud?

APK verlopen: wat moet ik doen?

Ik kan mijn auto niet of niet op tijd laten keuren. Wat zijn de gevolgen? Handel snel en voorkom een boete.

Auto na APK afgekeurd: wat nu?

Mijn auto is afgekeurd. Wat moet ik doen? En waar moet ik op letten bij goedkeuring?

Overige belangrijke APK vragen

Vanaf welk moment kan ik mijn auto APK laten keuren?

U kunt uw auto op elk gewenst moment laten keuren. Doet u dit eerder dan twee maanden voor de vervaldatum dan wijzigt de oorspronkelijke vervaldatum in de datum van keuren. Laat u de auto keuren binnen twee maanden voor de vervaldatum dan blijft de vervaldatum dezelfde als de oorspronkelijke vervaldatum.

Wat moet ik meebrengen als ik mijn auto APK laat keuren?

Officieel alleen uw auto. Echter is het handig om ook het kentekenbewijs/kentekencard mee te brengen.
Om de APK te mogen uitvoeren voor auto’s met een bijzonder kenteken (CD, CDJ of de lettergroep BN, GN en twee groepen van twee cijfers) moet het kentekenbewijs/kentekencard aanwezig.

Hoe moet ik naar de keuring als mijn auto geen geldig keuringsbewijs heeft?

Op de dag van de keuring en anders uiterlijk binnen 2 maanden na het verlopen van de APK-vervaldatum kunt u naar de keuring rijden. Na deze periode moet uw APK-goedgekeurd zijn anders bent u in overtreding. Of de geldigheid van het kenteken moet geschorst zijn. In het laatste geval mag het voertuig niet op de openbare weg staan.

Mag ik nog met mijn auto rijden als hij is afgekeurd?

Mocht de APK vervaldatum nog niet zijn verstreken dan kunt u gewoon blijven rijden met uw auto. Nadat u de afkeurpunt(en) heeft laten repareren kunt u de auto opnieuw APK laten keuren. De reparatie(s) kunt u bij ons of uw vertrouwde onderhoudsgarage laten uitvoeren. Binnen 5 werkdagen en/of 100 kilometer na afkeur komt u bij MEBOCARS in aanmerking voor de gratis herkeuring.

Het is in uw eigen belang om uw auto tijdig te laten keuren zodat u, bij eventuele afkeur, nog tijd overhoudt om de reparaties uit te laten voeren.

Wordt mijn auto met een ‘thuiskomer’ goedgekeurd?

Een thuiskomer (reservewiel) voldoet niet aan de APK-eisen. De APK zal daarom niet goed gekeurd worden.

Mag ik verschillende merken en maten banden voeren?

Op één as moet dezelfde maat band zitten. Het merk maakt niet uit. Verschillende banden aan de vooras en achteras is toegestaan. Wel moeten de banden volgens de montagevoorschriften gemonteerd zijn. Lees meer over de banden APK-keuringseisen.

Mag mijn voorruit een scheur hebben?

Ja, op voorwaarde dat deze niet in het gezichtsveld een vertakking heeft. Een vertakking buiten het gezichtsveld is wel toegestaan.

Mijn autoramen zijn geblindeerd, is dit oke?

Tijdens de APK-keuring wordt niet gekeken naar de blindering van de autoruit. Dit is dus geen keuringseis of afkeurpunt. Wel stelt de politie beperkingen aan de blindering van de ruiten die zich vóór de B-stijl (deurstijl achter voorportier) bevinden. Er kan dus een boete worden uitgeschreven vanwege blindering.

Mijn deuren zijn alleen met een afstandsbediening te openen, mag dit?

Nee dit mag niet. Iedere deur moet van binnen en van buiten op de normale manier te openen zijn. Volgens de RDW is een afstandsbediening niet de normale manier om een deur te openen en moet het daarom worden afgekeurd.

Mag ik extra verlichting monteren?

Het monteren van extra verlichting zoals neon-lampen onder de auto, is toegestaan zolang deze verlichting niet geschakeld is met de verplichte en/of toegestane verlichting. Tijdens de gehele keuring moet de extra verlichting uitgeschakeld kunnen blijven. Het is overigens verboden om blauwe knipper- of zwaailichten gemonteerd te hebben.

Mag ik de originele achterlichten vervangen?

Ja, zolang de verplichte verlichting aanwezig is. Het vervangen van de originele achterlichten is echter niet aan te raden. De zogenaamde after-market verlichting zorgen voor problemen bij de APK keuring zoals het ontbreken van reflectoren en het hebben van teveel achterlichten. Dit laatste wordt veroorzaakt door units die zijn opgebouwd uit LED-lampjes die te ver uit elkaar staan, waardoor iedere afzonderlijke LED lampje gezien moet worden gezien als apart achterlicht. Een auto mag maximaal 4 achterlichten hebben; twee links, twee rechts

Mag ik de originele motor vervangen?

Ja, dat mag. Tijdens de APK wordt alleen gekeken of het aantal cilinders en het type brandstof overeenkomt met het kentekenregister. Het merk of de inhoud is dus niet van belang. De motor moet uiteraard wel aan de emissie-eisen voldoen.

Heeft u nog vragen?

Waarom uw APK bij MEBO CARS?

R

Vanaf €50 All-in

R

Gratis bij een grote beurt

R

Wij zijn RDW-erkend

R

Vakkundige APK keurmeester

R

Bij eventuele reparaties altijd vooraf een prijsopgave